Meer gemeenten besluiten om extra asielzoekers op te vangen. Dat moet helpen het grote tekort aan plekken bij de asielzoekerscentra te verminderen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt dat er voor 1 april, volgende week vrijdag, iets meer dan 1500 nieuwe plaatsen moeten zijn geregeld. Op plekken waar tijdelijk asielzoekers zouden kunnen worden opgevangen, zitten nu vluchtelingen uit Oekraïne.
Gouda laat meer asielzoekers toe op een hotelboot in het Gouwekanaal. Daar zitten nu honderd mensen en dat kan worden uitgebreid tot 146. "De afgelopen periode is de noodopvang op de hotelboot soepel verlopen en er is weinig tot geen overlast", verklaart burgemeester Pieter Verhoeve. De opvang moet op 1 juli sluiten.
De noodopvang voor asielzoekers in het Zuid-Hollandse 's-Gravendeel wordt niet uitgebreid, maar blijft wel langer open. Op het terrein wonen ruim 300 mensen. Het gaat vooral om gezinnen uit Afghanistan, Syrië en Turkije. De bewoners kunnen tot december op het terrein blijven. Daardoor hoeft er geen nieuwe opvangplek voor ze te worden gevonden. De gemeente Hoeksche Waard, waar 's-Gravendeel onder valt, besluit later of de opvang langdurig open blijft.
Eerder besloot Meppel dat een boot met bijna honderd asielzoekers langer aangemeerd mag blijven.
Het aantal asielzoekers neemt al een tijd toe. Tegelijk kunnen mensen die in Nederland mogen blijven, de statushouders, moeilijk een huis vinden door het woningtekort. Ze blijven daardoor in asielzoekerscentra en kunnen geen plaatsmaken voor nieuwe asielzoekers. Doordat die locaties vol zijn, zit ook het centrale aanmeldpunt in Ter Apel helemaal vol.
Door: ANP